Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Harangok a templomtornyokban



A kegytemplom két tornyában lévő négy harang adatait. Ez annyiban elrejtett, hogy csak az láthatja meg, akinek megadatik, hogy fölmenjen a tornyokba. Bizonyára lesz olyan olvasóm, akinek számára érdekes ez a téma.
A harang létének fő célja a tájékoztatás:  Él az Egyház! Itt hirdetik az evangéliumot!  Hívja a vallásos embereket imára, szentmisére. Nagy ünnepek örömhírét is harangzúgás jelzi. Haláleset hírüladása ugyancsak harangozással történik. Helyenként viharveszély esetén is meghúzzák a harangokat. Amint a népi mondás tartja: „A híveket hívogatom, halottakat elsiratom, vészfelhőket eloszlatom..”


A kegytemplom mostani harangjait Hönig Frigyes aradi harangöntő mester készítette 1924-ben. Beszerzéséről P. Trefán Leonárd rendtartományfőnök gondoskodott. 1924 pünkösd ünnepére elvégezték a harangok felszerelését a tornyokban. Ezekkel harangoztak a búcsús keresztalják érkezésekor. Azóta is hiánytalanul használatban vannak.
A négy harang adatai a következők:
Az első a boldogságos Szűz Mária tiszteletére készült ezzel a felírással: 

„Csudákkal ékes somlyói Mária, Védd és segítsd székely népedet.”  Súlya: 1133 kg.  
-  Ez a harang a kettős torony út felőli tornyában van.



A következő 3 harang a kolostor felőli toronyban van elhelyezve.
        A második harang Jézus szent Szíve tiszteletére készült:



„Jézusnak isteni Szíve, Megpróbáltatásunk nehéz idejében vezesd égi úton Szent Ferenc erdélyi fiait.” Súlya: 752,5 kg.

A harmadik harang Szent Ferenc tiszteletére lett öntve:


„Szent Ferenc atyánk, nagy rendalapítónk, könyörögj érettünk.” Súlya: 339,5 kg.  


A negyedik harang Páduai Szent Antalhoz hív: 

„Csodákat, kik látni vágytok, oh jöjjetek Szent Antalhoz.” Súlya: 150,5 kg.

A harangok összhangja a következő képpen hangzik:  C – Esz – G – C
A rendszer elektromos haranghúzó berendezést nyert 1974-ben. A passaui Perner cég gyártmánya. A munkálatot elvégző mérnök Karl Schuck, Temesvárról. Segítségei voltak: Csathó Miklós fiatal ember és én magam.
Első időkben, szűkség esetén eljött a Mérnök úr karbantartás végett. Majd megmutatta nekem, mit-hogyan kell kezelni, beállítani. Azóta házilag, néha képzett mester segítségével végezzük el a karbantartást. A harangok és elektromos működtető rendszerük immár 34-éve, hibátlanul üzemelnek. Hála Istennek!